11. marca, 2024

Zakaj hladna voda zdravi?

Vstopiti v hladno vodo je vedno izziv, tudi če se kopamo dnevno.

Temperaturna razlika med telesno temperaturo in hladno vodo (hladna voda se prične pod 15 stopinjami) je namreč izjemno velika. Ampak ravno ta kratkotrajni stres izjemno dobro vpliva na ožilje, srce, počutje, imunski sistem. Aktivira in prebudi dobesedno cel organizem po principu hormeze.

Kaj je hormeza ?

Hormeza (gr. hormo – vznemiriti ali spodbuditi) je z nenadnim stresom stimulirano delovanje zaščitnih mehanizmov celice, ki aktivirajo obrambne sisteme telesa.

Hormetični odziv lahko med drugim sprožimo tudi s postenjem, vadbo, umskimi izzivi, krvodajalstvom…

Za organizem je to pozitiven stres, ki ima izjemno spodbujevalni učinek na imunski sistem. Celice poskušajo obnoviti telesno ravnovesje, zato se aktivirajo številne funkcije našega telesa, kot so razstrupljanje, tvorba energije, ki jo doživimo kot poživljanje, vitalnost, prebujanje vsake celice in neverjetno živost .

V praksi to pomeni, da se že v vodi ( po aktivaciji hipotalamusa, žleze v glavi, ki ogreje jedro telesa, da zaščiti notranje organe), izjemno dobro počutimo. To izjemno počutje se nadaljuje tudi, ko pridemo iz vode .

Gre za občutenje neverjetne svežine, navala energije, optimizma, dobre volje, vitalnosti. Ožilje se intenzivno razteza in krči, postane bolj prehodno, telo pa bolj cirkulirano . Stresni hormon kortizol nadomesti naval hormonov dobrega počutja: endorfinov, serotonina, dopamina in oksitocina.

Hormeza deluje po principu kar ne uniči, krepi.

Če vas mika, da to doživite in da tudi kasneje redno krepite svoj imunski sistem na ta način, prisrčno vabljeni, da o tem izveste malo več in nato to skupaj preizkusimo tudi v praksi.

Ni bojazni, zmore vsak, ki se odloči .

Prijavite se na spodnji povezavi.

https://www.zivetipolnobymarija.com/delavnica-dihanja

Prilagam pa filmček, kako to izgleda v praksi.

Delite objavo:
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp